marți, 22 februarie 2011

Chec

Mami face cel mai bun chec pe care l-am mancat vreodata. E aromat si pufos, intr-un cuvant e genial. M-am ambitionat intr-o zi si m-am pus pe treaba. Am respectat intocmai reteta si a iesit foarte bun: s-a terminat si foarte repede :). Dar i-a lipsit ceva, ceva de la mami. Probabil ca e doar in mintea mea :). Oricum va impartasesc reteta, doarece se face usor si e delicios.


 Ingrediente:

  • 10 oua
  • 2 cani zahar
  • 2 cani de faina
  • 100 ml de ulei
  • 5 linguri de cacao
1. Ouale trebuie lasate la temperatura camerei de dinainte. Separam albusurile de galbenusuri. Batem bine albusurile, adaugand treptat si zaharul.
    2.Se adauga si galbenusurile, amestecand continuu.

    3.Dupa ce se adauga faina trebuie sa dezvalui secretul pentru "pufosenie": lasam mixerul si amestecam usor cu mana. La final turnam si uleiul.

    4. Separam compozitia in 2, o parte se amesteca cu cacao.

    5. Cele 2 forme se ung cu ulei si se presara cu faina. Turnam compozitia alba mai intai, iar apoi picuram usor si din cea neagra.


    6. Incingem cuptorul. Checul se coace la foc potrivit 1 h.



    marți, 15 februarie 2011

    Rulada de curcan

    Ce poti sa faci de "papa" cand ai manca ceva , dar nu stii ce? Raspunsul: o rulada de curcan :)


    Ingrediente:
    • 1 piept de curcan
    • 1 gogosar crud
    • 300 g de ciuperci
    • 200g de sunculita afumata
    • 50 g unt
    • sare, piper, usturoi granulat


    1. Se feliaza pieptul si se bate cu ciocanul. Pe o folie de aluminiu se intinde untul si feliile de piept. Se condimenteaza.



    2. Ciupercile se calesc in putin unt. Gogosarul si sunculita se maruntesc.




    3. Toate cele de mai sus se aseaza usurel peste carnita. Nu uitam sa mai condimentam din cand in cand.  Cantitatea de umplutura trebuie adaptata la marimea pieptului. Daca puneti prea mult cele doua capete nu se mai apropie.




    4. La sfarsit ne ajutam de folia de dedesubt si infasuram rulada. O asezam intr-o forma si o dam la cuptor o ora. Se taie folia si se mai lasa apoi 10-15 minute, ca sa se rumeneasca putin.





    Pofta buna!


    marți, 8 februarie 2011

    Pui rapid

    De ce pui rapid, ma intrebati voi... eeh, lipsa de inspiratie... norocul meu ca nu ma pune nimeni sa scriu o carte de bucate :)
    La treaba, ca timpul e scurt

    Ingrediente:
    • 900g pulpe de pui dezosate
    • 100ml mustar Dijon
    • 3 linguri sos Worcestershire
    • 150g branza
    • 100g bacon
    1. fiecare pulpa de pui se unge pe ambele parti cu mustar si se aseaza intr-o tava unsa cu unt din belsug

    2. se stropeste cu sosul Worcestershire


    3. pe fiecare pulpa se aseaza bacon taiat bucati si se adauga in tava jumatate de pahar de apa


    4. se razuie branza deasupra


    5. se introduce tava in cuptor la foc mic aproximativ o ora
    et voila!
    pofta buna!


    miercuri, 2 februarie 2011

    Pui cu smantana si ciuperci

    Povestea mea cu puiu' cu smantana a inceput in anul intai de facultate. Intr-o buna zi a venit Bianca la mine cu mancare de la mama ei, ghiciti ce? Era pentru prima data cand mancam pui cu smantana si mi se parea geniala combinatia.
    De atunci am incercat toate retele posibile si de ceva timp respect una singura...pe a mea  :D
    Asadar sa trecem la treaba!
    Bineinteles ca e cu dedicatie pentru Bianca :)

    Ingrediente
    • 6 pulpe de pui superioare
    • 500 g ciuperci sau bureti
    • 800 g smantana
    • 1 lingura unt
    • boia, sare, piper, patrunjel


    1. Fierbem carnea de pui, avand grija sa adunam spuma. Carnea fiarta se scoate, iar supa se pastreaza.
    2. Dezosam pulpele fierte si maruntim carnea.O condimentam dupa gust.



    3. Intr-o tigaie se pune o lingura de unt. Frigem puiul.



    4. Spalam, stoarcem si tocam ciupercile si le adaugam peste pui.



    5. Peste pui si ciuperci se toarna supa fierbinte( cat sa cuprinda tot). Se lasa la foc mic.



    6. Cand a scazut zeama adaugam smantana si amestecam.




    7. Mai lasam sa dea cateva clocote si  condimentam dupa gust.


    Sa ma credeti pe cuvant ca e delicioasa :)


    joi, 27 ianuarie 2011

    Escalop de porc cu bureti de fag

    De 3 zile m-a dat gata o raceala. Boala ca boala, dar omu' mai trebuie sa si manance.
    M-am gandit , m-am invartit si am intrat in bucatarie. Uitati ce a iesit:

    Ingrediente
    • 500 g muschi porc
    • 500 g bureti de fag
    • 100 g unt
    • 5 catei de usturoi
    • 150 ml sos de rosii
    • cateva linguri de faina
    • sare, piper


    1. Am taiat carnea asa ca pentru si snitele si am batut-o bine. I-am dat cu sare, piper si un praf de faina.
    2. Intr-o tigaie am topit untul si am adaugat cateii de usturoi . Dupa ce s-a prajit usturoiul l-am aruncat.

    3. In untul ramas am prajit bine carnita de porc.


    4. Dupa ce s-a rumenit bine am adaugat bureti spalati, storsi bine si tocati. Peste toata minunea se toarna apa fierbinte cat sa cuprinda bine tot. Se lasa la foc mic pana cand scade apa.




    5. La sfarsit se adaugat si sosul de rosii si se mai lasa cateva clocote. Se condimenteaza dupa gust.

    Eu am servit-o cu garnitura de piure de cartofi.

    duminică, 23 ianuarie 2011

    Piept de pui umplut cu masline verzi si branza

    Simplu de facut si foarte rapid... banuiesc ca astea ar fi punctele forte ale unei retete.
    Eu va propun piept de pui umplut cu masline verzi si branza in stil mediteraneean.

    Ingrediente:
    • 900g piept de pui
    • 250g masline verzi
    • 100g branza feta (eu am folosit telemea de vaca)
    • 50g unt
    • 75-100ml vin alb
    1. se taie pieptul de pui si se bate ca pentru snitel



    2.maslinele se curata de samburi si se taie foarte marunt (eu am trisat si le-am maruntit la robotul de bucatarie)

    3. se amesteca pana la omogenizare maslinele si branza


    4. pe fiecare bucata de piept se intinde uniform compozitia de mai sus, se ruleaza si se prinde cu o scobitoare


    5. intr-o tava bine unsa cu unt se aliniaza ''soldateii'', se stropeste fiecare in parte cu putin vin alb, se adauga condimente (foi de dafin, cimbru, rozmarin etc - dupa preferinta), bucati mici de unt si 50-100ml de apa in functie de marimea tavii


    6. se tine la cuptor la foc mic aproximativ o ora (dupa vreo 40 de minute eu am intors rulourile pe partea cealalta si am scos si scobitorile cu aceasta ocazie - rulourile erau deja de sine statatoare si nu s-au desfacut, spre bucuria mea)
    POFTA BUNA!!!

    sâmbătă, 22 ianuarie 2011

    Prajitura cu piersici si crema de branza

    Reteta pentru prajitura asta am gasit-o in "Practic in bucatarie"... dupa ce m-am invartit vreo 2 luni pe langa ea, mi-am luat inima in dinti si m-am pus pe treaba (nu de alta, dar lesinam de pofta...)

    Ingrediente:
    • 150g faina
    • 100g miez de nuci macinate
    • 400g piersici fara samburi - din compot
    • 200g zahar
    • 200g unt
    • 800g crema de branza (poate sa fie si mascarpone)
    • 3 oua
    • 125ml zeama de portocale
    • 8 linguri de ulei
    • 150ml coniac
    • 2 lingurite de esenta de migdale
    1. se freaca untul (sa aiba temperatura camerei) cu o lingura de zahar, apoi se adauga nucile macinate si faina


    2. intr-o tava unsa cu putin unt se intinde uniform aluatul obtinut


    3. peste aluat se aseaza jumatati de piersica


    4. se trece la compozitia a doua - mixezi branza cu ouale, zeama de portocale, coniacul, cacaua, esenta de migdale, restul de zahar si uleiul pana se omogenizeaza bine


    5. se toarna compozitia obtinuta peste aluatul cu piersici si se da la cuptor la foc mediu-mic aproximativ o ora. Cu o scobitoare se verifica daca praji e coapta la mijloc


    6. se lasa prajitura sa se raceasca, ulterior se tine la frigider minim 3-4 ore



    joi, 20 ianuarie 2011

    Nanaimo Balls

    Nanaimo Bars este unul din deserturile preferate ale canadienielor. Nu stiu cati dintre voi stiti dar cand incerci sa faci ceva "international" in bucatarie e foarte greu sa respecti intocmai reteta. De cele mai multe ori nu reusesti sa gasesti ce se cere.
    Asadar trebuie sa ne adaptam la reteta respectiva cu ce gasim prin Romania. Asa am inceput eu "aventura" cu Nanaimo Bars si am terminat cu Nanaimo Balls :).

    Ingrediente:

    1.Blatul:
    • 120 g unt la temperatura camerei
    • 50 g zahar
    • 30 g cacao
    • 1 ou mare
    • 200 g biscuiti macinati
    • 65 g nuca cocos
    • 25 g migdale macinate
    • 25g alune de padure
    • esenta vanilie
    2.Crema de unt:
    • 60 g unt la temperatura camerei
    • 230 zahar pudra
    • esenta vanilie
    • 3-4 linguri lapte
    3. Glazura de ciocolata
    • 200g Ciocolata de menaj
    • 30 g unt
    • esenta rom
    • 100 ml lapte



    Blatul

    1. Se topeste untul la foc foarte mic. Dupa aceea adaugam zaharul si cacao. Cand s-a dizolvat bine turnam usor oul batut in prealabil. 


    2. Dupa ce adaugam si oul mai lasam cateva minute pana se ingroasa(amestecand continuu)

    3. Se ia de pe foc si se adauga biscuitii macinati (petit beurre), nuca de cocos, migdalele, alunele si esenta de vanilie.Se amesteca bine.





    4. Se unge cu unt o tava si se toarna amestecul. Nivelam peste tot. Deasupra se pune o hartie pergament si incepem sa apasam pe blat. Se intareste asa si se da la frigider 1 h.



    Crema de unt


    1.Untul la temperatura camerei se bate bine cu mixerul.







    2.Se adauga zaharul pudra, laptele si esenta .Se bate bine. Daca e prea groasa si nu se intinde bine mai puneti putin lapte.


    3. Se intinde uniform pe blat si se mai da la frigider 2-3 h.



    Dupa ce s-a intarit bine luam cate o lingura din blat si modelam mingiute. Repetam pana se termina blatul.


    Glazura de ciocolata


    1.Topim bain-marie ciocolata si untul. Din cand in cand mai turnam putin lapte. La final stropim cu putina esenta de rom.
    2. Lasam sa se raceasca si apoi o folosim la ornarea mingiutelor.







    Va prezint Nanaimooooo.....Balls :).