miercuri, 16 martie 2011

Prajitura cu portocale si glazura de ciocolata

A venit timpul pentru ceva dulce si aromat... si delicios...
reteta originala o gasiti in cartea 1000 de retete - deserturi

Ingrediente:
  • 2 portocale
  • 50g unt
  • 4 oua
  • 150g zahar
  • 150g faina
  • 1/2 plic de praf de copt
  • esenta de portocale + 1 lingura de zahar (pentru sirop)
pentru glazura:
  • 2 oua
  • 200g ciocolata menaj
  • 100g unt
  • 6 linguri zahar
  • coaja de la 1/2 portocala
Siropul: se pune la fiert 150ml apa cu o lingura de zahar. dupa ce s-a racit complet se adauga esenta de portocale
Blatul:
1.se razuie coaja la o portocala, se imparte coaja in 2 jumatati - una se foloseste la blat si una la glazura. ulterior portocala se stoarce - sucul il folosim la blat
2 se topesc 50g unt si se lasa sa se raceasca putin
3. se separa albusurile de galbenusuri. galbenusurile se bat cu zaharul pana compozitia se deschide la culoare si e omogena (4-5 min)


4. se adauga sucul si coaja de portocala, untul topit, faina si praful de copt (praful de copt se amesteca bine cu faina inainte de a fi adaugat in compozitie sau alta varianta este sa fie stins cu zeama de lamaie inainte de a fi adaugat). compozitia se bate bine pana este omogena


5. albusurile se bat spuma si se amesteca in aluat


6. compozitia se toarna intr-o tava si se coace aprox 20-25 min la foc mediu (verificam cu o scobitoare daca aluatul e facut). mentionez ca in carte scria sa fie copt 35-40 min, dar daca o lasam asa singurul lucru care mai era de facut cu prajitura mea e sa vad daca zboara de la balcon si sa ma apuc sa fac alta...
7. se la blatul la racit

Glazura:
1. ciocolata cu untul se topesc in bain-marie
2. se separa albusurile de galbenusuri. galbenusurile se bat cu zaharul pana la omogenizare
3. peste compozitia de galbenusuri cu zahar se toarna ciocolata topita putin cate putin amestecand continuu, apoi se adauga si coaja de la 1/2 portocala
4. se bat albusurile spuma si se adauga in compozitia de ciocolata. glazura astfel obtinuta se pune la frigider o ora

Blatul se insiropeaza si se pune deasupra glazura de ciocolata.

Se decoreaza cu felii de portocale si se savureaza rece. Pofta buna!




2 comentarii: