Stiu ca painea de casa nu se incadreaza la capitolul dulciuri, dar este intotdeauna binevenita.Fac paine de casa de ceva timp. Este usor de facut si mai ales foarte gustoasa. E o reteta personalizata: combinatie intre mine si Jamie Oliver (la retete :D).
Ingrediente:
6. Formele uscate le ungem cu ulei si le tapetam cu faina. Asezam painicile in ele si presaram faina pe ele.Le acoperim si le dam la caldura sa creasca 40 min -1h.
Ingrediente:
- 1 kg faina
- 30 g miere (zahar)
- 30 g sare
- 30 g drojdie proaspata
- 625 ml apa
1. Se amesteca drojdia cu mierea si se dizolva in jumatate din cantitatea de apa (incalzita anterior). Atentie apa nu trebuie sa fie fierbinte ci calduta.
2. Intr-un vas mare se rastoarna toata faina, se amesteca cu sarea, iar in mijlocul acesteia se face o gaura unde se toarna usor amestecul din drojdie, miere si apa.
3.Cu 2-3 degete amestecam , incorporand faina de pe margini. Turnam si restul de apa calduta intre reprizele de amestecat.
4.In final trebuie sa arate ca in imaginea de mai jos. Cand mainile se vor lipi de coca le frecati intre ele cu faina. Se acopera si se da langa o sursa de caldura. In 40 min pana la 1h isi dubleaza volumul. Durata e in functie de caldura din jur. Foarte important e ca nu trebuie sa stea in curent.
5. Dupa ce a crescut incepem sa o framantam violent :) cam 5 min. Mai adaugam faina daca se lipesc mainile. In final taiem coca in 2. Fiecare jumatate se taie in trei. Din cei trei bulgarasi vom modela cu mana baghete de lungimea unei forme jumate (40-50 cm). Cele 3 benzi se impletesc.
6. Formele uscate le ungem cu ulei si le tapetam cu faina. Asezam painicile in ele si presaram faina pe ele.Le acoperim si le dam la caldura sa creasca 40 min -1h.
7. Incingem bine cuptorul si bagam cu grija formele.Le coacem la foc mare 15 min si 5-7 min la foc mai mic. Ca sa ne asiguram ca sunt facute batem in ele si suna a gol. Le scoatem pe un prosop curat, le udam cu putina apa si le invelim 15 min .
Nu pot descrie bine gustul extraordinar de paine calda si pufoasa "ca la mama acasa". Painea ramane pufoasa 3-4 zile daca e impachetata si tinuta la rece dupa ce s-a racorit de tot.
Daca faceti o data paine de casa va asigur ca experienta se va repeta.
Ia adu si niste paine la scoala, ca pare buna :))
RăspundețiȘtergere